Historie
Wat is de gebarencamping?
De Gebarencamping is de naam van een Nederlandstalige community op Facebook. Deze groep is toegankelijk voor gezinnen en andere familieleden waarvan één of meer familieleden doof of slechthorend zijn.
Vanuit onze community wordt jaarlijks een kampeer vakantie georganiseerd. Deze wordt geheel georganiseerd door onbezoldigde vrijwilligers, vaak (dove) ouders met één of meer dove gezinsleden.
Doordat er ieder jaar een ruime belangstelling is om te kamperen met elkaar is het mogelijk om groepskortingen te bedingen, waardoor ook gezinnen met een smalle beurs in staat zijn een leuke vakantie met ons te vieren.
Hoe is de gebarencamping ontstaan?
Het initiatief voor een dovenvakantie is al in 1991 ontstaan tijdens een gebarencursus, georganiseerd door de stichting Gezinsbegeleiding in Amsterdam en geleid door Truus van de Iem.
Deze ouders merkten op dat het voor hun eigen dove kind erg moeilijk was om vriendjes te maken op school, omdat deze kinderen vaak uit alle hoeken van Nederland kwamen en dus ver uit elkaar wonen. Na school gingen de meeste kinderen dan ook met de taxi naar hun eigen huis.
De stichting organiseerde een gebarencursus in een weekend in Bakkeveen met ouders, broertjes en zusjes en deze hadden nu natuurlijk wel een leuke mogelijkheid om vrienden en vriendinnen te ontmoeten. En ook de ouders leerden veel van elkaar. Dit was zo geslaagd dat de ouders besloten om zelf het initiatief over te nemen. In de zomer van 1992 was er dan eindelijk de allereerste vakantieweek van gezinnen met dove kinderen in Vierhouten. Sindsdien wordt er jaarlijks in de week 30-31 door een groep vrijwilligers een leuke kampeervakantie georganiseerd.
Onze speciale dank gaat uit naar de pionierende ouders van de eerste uur, waaronder Guus Wattel (vader van Martine en Roos) en Bram Melse (vader van Selda)
Van Dovenvakantie naar Gebarencamping
De oorspronkelijke dovenvakantie had enkele jaren geleden te maken met teruglopende interesse, want kleine kinderen worden groot en gaan niet meer mee. En jonge kinderen krijgen tegenwoordig al gauw een cochleair implantaat om mee te kunnen op een gewone school.
<<blablabla>>